4ος Διαδικτυακός Διαγωνισμός ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ 2012
«Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας»
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
A. Γενικά στοιχεία
Τίτλος Εργασίας: ΑΜΥΝΤΑΙΟ......η γη των τεσσάρων λιμνών. Εδώ απ΄ όπου ξεκινά η Ελλάδα!
Κατηγορία συμμετοχής: 7η κατηγορία : Οικοσύστημα(χλωρίδα και πανίδα της περιοχής)
Διασύνδεση με τη συμμετοχή μας: http://aminteoenvironment.weebly.com/
Τίτλος τμήματος/τάξης/ομάδας: Γ4΄τάξη Γυμνασίου Αμυνταίου.
Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν: Μπούτσκου Λεμονιά (ΠΕ03) και Καπνίση Ευθυμία (ΠΕ02).
Πόσοι μαθητές συμμετέχουν στην εργασία αυτή: 7
Οι ηλικίες τους : 15 ετών
Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με τις συντονίστριες της εργασίας: [email protected] , [email protected]
B. Περιγραφή της περιοχής μας
To Αμύνταιο ανήκει στο νομό Φλώρινας ο οποίος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Συνορεύει βόρεια με τη FYROM , δυτικά με την Αλβανία , νότια με τους Νομούς Καστοριάς και Κοζάνης και ανατολικά με το Νομό Πέλλας. Ο πληθυσμός του Νομού Φλώρινας ανέρχεται στους 55.900 περίπου κατοίκους , ενώ η πρόσβαση στο Νομό γίνεται σιδηροδρομικά και οδικά μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αλβανίας. Για να φτάσει κανείς στα όρια του Νομού πρέπει να διανύσει λιγότερα από 100 χλμ αν ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και 550 χλμ από την Αθήνα. Και αν τα χιλιόμετρα αυτά φαντάζουν πολλά, ο επισκέπτης έχει πάντα σ΄ αυτήν του την περιήγηση την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων και των τοπικών φορέων.
Μια λοιπόν από τις περιοχές του Νομού Φλώρινας είναι και το Αμύνταιο. Η χρονολογία που κατοικήθηκε για πρώτη φορά η περιοχή δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς μέχρι σήμερα. Ωστόσο οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου , αλλά και ίχνη κατοίκησης ελληνιστικών, ρωμαϊκών και νεώτερων χρόνων. Το 1822 αποτελεί τσιφλίκι του Αλή πασά των Ιωαννίνων και παραμένει κάτω από τον τουρκικό ζυγό έως τις 23 Οκτωβρίου του 1912 όπου και απελευθερώνεται. Μετά την απελευθέρωση η εμπορική ισχύς του μεγαλώνει , δέχεται συνέχεια νέους κατοίκους και γίνεται ίσως το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Η άνθηση την εποχή αυτή δημιουργεί αστική τάξη που κατασκευάζει μεγαλοπρεπή οικοδομήματα και δίνει σύγχρονη όψη στην πόλη. Ο Δήμος Αμυνταίου αποτελεί σήμερα έναν τόπο όπου επιχειρείται η ανάπτυξη και η προκοπή στον αγροτικό τομέα , τη μεταποίηση, το εμπόριο και τις υπηρεσίες , με κυρίαρχη την προσπάθεια δημιουργίας υποδομών προσέλκυσης και υποδοχής επισκεπτών , αν και οι επισκέπτες εδώ δεν είναι τουρίστες , είναι φιλοξενούμενοι. Φιλοξενούμενοι οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα απάνθισμα ομορφιάς , αφού η περιοχή του Δήμου Αμυνταίου είναι κατάσπαρτη από εικόνες που μαγεύουν τη ματιά και αφήνουν το νου να πλανηθεί στο χρόνο! Οι μνήμες είναι έντονες σε κάθε εικόνα του τόπου μας. Μνήμες από τη λαϊκή μας παράδοση , από το απώτατο παρελθόν και τους αρχαίους προγόνους, από ανθρώπους που δημιούργησαν και άφησαν το στίγμα τους στον τόπο.
Ταυτόχρονα υπάρχουν έντονες οι εικόνες του σήμερα , με το εκπληκτικό πάντρεμα των λιμνών με τους ορεινούς όγκους , αλλά και την ύπαρξη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Οι λίμνες του Δήμου μας δεν έπαψαν ποτέ να είναι τα στολίδια του τόπου μας! Συνεχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης και αναψυχής , που σίγουρα αξίζει κανείς να επισκεφθεί!
Η εργασία μας δεν είναι παρά ένα μήνυμα, μια αφορμή που σας εισάγει στις ομορφιές που μπορείτε να δείτε και να απολαύσετε στο Δήμο Αμυνταίου, στο Δήμο μας!
Γ. Περίληψη της εργασίας μας
Η εργασία μας αρχικά παρουσιάζει και τονίζει τον πλούτο και τη μαγευτική ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου Αμυνταίου στον οποίο δεσπόζουν οι τέσσερις λίμνες του. Η ύπαρξή τους σε συνδυασμό με τους γύρω ορεινούς όγκους συνθέτουν ένα πραγματικά μοναδικό οικοσύστημα. Στην περιοχή των λιμνών με την έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΤΕΡΠΣ και τα μέχρι σήμερα στοιχεία έχουν καταγραφεί 162 είδη πουλιών από τα οποία φωλιάζουν τα 87. Επίσης ορισμένα είδη αρπακτικών και στρουθιομόρφων φωλιάζουν στα γύρω βουνά και δάση και κυνηγούν ή διαχειμάζουν στην περιοχή των λιμνών. Το γεγονός αυτό κατέστησε την περιοχή «Σημαντική περιοχή για τα πουλιά» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ηπείρου και οδήγησε στο χαρακτηρισμό της ως Ζώνης Ειδικής Προστασίας. Στις ιστοσελίδες της εργασίας μας θα σας δείξουμε πολλά από τα σπάνια αυτά είδη πουλιών ,όπως είναι το Χρυσογέρακο, η Βαλτόπαπια, ο Αργυροπελεκάνος, ο Κορμοράνος, η Λαγγόνα και άλλα , όπως και σπάνια είδη ιχθυοπανίδας και πανίδας γενικότερα. Παράλληλα θα σας ξεναγήσουμε στα ομορφότερα τοπία του τόπου μας όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ποικίλα είδη χλωρίδας και θα μπορέσετε να «γευτείτε» τις γευστικότερες λιχουδιές της πόλης μας. Ονομαστά γλυκά κουταλιού, που τείνουν πια να είναι … ονομασία προέλευσης! Μυστικό στη συνταγή … η φύση! Αλλά η λίστα δε σταματά εδώ… τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες, όπως και οι πιπεριές και το Ξινό νερό και οι αμπελοκαλλιέργειες ,με ποικιλίες κρασιού άριστης ποιότητας, έρχονται να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη. Τέλος, στις σελίδες μας θα μάθετε πολλά για την περιοχή μας ,παίζοντας και διασκεδάζοντας … γιατί η γνώση πρέπει να είναι διασκέδαση! Θα χαρείτε επίσης και θα ταξιδέψετε μέσα από τα μαγευτικά τοπία που σας παρουσιάζουμε στο φωτογραφικό μας άλμπουμ . Καλό σας ταξίδι λοιπόν ,μέσα από την ιστοσελίδα μας , εδώ στο Αμύνταιο… εδώ απ΄ όπου ξεκινά η Ελλάδα!
Στην εργασία αυτή συμμετείχαν 7 μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αμυνταίου, οι οποίοι με μεγάλο ενθουσιασμό συνεργάστηκαν με τοπικούς φορείς και γενικά με τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας, αναζήτησαν υλικό σε βιβλιοθήκες και στο Διαδίκτυο, ξαναταξίδεψαν στα μαγευτικά τοπία του τόπου μας και φωτογράφησαν όσα μπορούσαν να απαθανατίσουν με τη φωτογραφική τους μηχανή και τη βιντεοκάμερα, έμαθαν πώς γίνεται μια ομαδική εργασία, πως φέρνοντας ο καθένας από λίγο μερίδιο εργασίας, στο τέλος αυτή ολοκληρώνεται και ωφελεί όλους τους συμμετέχοντες , διαμοιράζοντας τα οφέλη και στους άλλους.
Δ. Προβλήματα στην πορεία της εργασίας μας
Στην υλοποίηση της εργασίας μας τα βασικότερα προβλήματα ήταν α) το ότι έπρεπε να προλάβουμε τις προθεσμίες υποβολής της εργασίας μας όπως ορίστηκαν από τους οργανωτές του διαγωνισμού και β) το πρόβλημα της μετατροπής του έντυπου υλικού σε ψηφιακό (σκαναρίσματακλπ), καθώς δεν είχαμε στο σχολείο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό . Για να τα επιλύσουμε, εργαστήκαμε πολύ όλοι και στον ελεύθερο χρόνο μας. Σε ότι αφορά το τεχνικό μέρος της εργασίας μας (κατασκευή σελίδων – σκαναρίσματα – κλπ) οι μαθητές ανέλαβαν τη διαδικασία της μετατροπής του έντυπου υλικού τους σε ηλεκτρονικής μορφής υλικό και συμμετείχαν καθοριστικά στο τελικό στήσιμο της ιστοσελίδας και στον εμπλουτισμό της.Οι λιγότερο εξοικειωμένοι μαθητές αντιλήφθηκαν πως λειτουργούν τα links σε κάθε ιστοσελίδα, έγιναν ικανοί στην εξερεύνηση website,πρότειναν χρωματικούς αισθητικούς συνδυασμούς κατασκευής ιστοσελίδας. Τελικά απόλαυσαν όλη αυτή τη διαδικασία μετατροπής του γραπτού υλικού σε ηλεκτρονικό.
Ε. Κύρια περιγραφή της εργασίας μας – βασικά στοιχεία της
Πώς οι δραστηριότητές μας και η έρευνά μας με αυτήν την εργασία για το διαδικτυακό εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας» συμπλήρωσαν τη διδασκαλία διδακτικών ενοτήτων των επιμέρους μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος;
Η εργασία μας ταίριασε και συμπλήρωσε απόλυτα το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για την Τρίτη τάξη του Γυμνασίου. Ιδιαίτερα βοήθησε στα παρακάτω παράλληλα προγράμματα και σχολικά μαθήματα:
Τοπική Ιστορία (Πολιτιστικό Πρόγραμμα):
Οι γνώσεις που αποκόμισαν από τη συγκεκριμένη εργασία και οι πληροφορίες που συνέλλεξαν βοήθησαν τους μαθητές σημαντικά και στην εκπόνηση εργασίας τους σχετικής με την Ιστορία του Αμυνταίου.
Γεωγραφία:
Δεδομένου ότι είχαν διδαχθεί τα προηγούμενα έτη στο μάθημα της Γεωγραφίας μορφολογικά και γεωγραφικά στοιχεία για το Νομό μας είχαν την ευκαιρία να δουν για μια ακόμα φορά από κοντά το σύμπλεγμα των τεσσάρων λιμνών της περιοχής και να εκτιμήσουν βιωματικά την αξία του φυσικού περιβάλλοντος , συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του από τη μόλυνση και τη γενικότερη καταστροφή. Η πρότερη γνώση έπαψε να περιορίζεται μόνο στα αυστηρά γεωγραφικά στοιχεία αλλά απλώθηκε και σε γνώσεις που ορίζονται σαν στοιχεία ανθρωπογεωγραφίας και κατανόησης σε τελική ανάλυση του κόσμου που τους περιβάλλει, φυσικού και ανθρώπινου, στις ποικίλες αλληλεξαρτήσεις του και στη δυναμική του υφή.
Σχολική ζωή:
Η τάξη μας συνδύασε την εργασία της αυτή με επίσκεψη στις λίμνες της περιοχής , στο εργοστάσιο του Ξινού Νερού , στα τοπικά οινοποιεία. Ήρθε σε επαφή με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους . Συμμερίστηκε το θαυμασμό τους για τις ανεπανάληπτες αυτές ομορφιές του τόπου μας , αλλά και προβληματίστηκε και συνειδητοποίησε την επιτακτική ανάγκη προστασίας αυτών των υδροβιότοπων. Με λίγα λόγια το σχολείο μας με αυτή την εργασία άνοιξε για μια ακόμα φορά τις πόρτες του στον κόσμο και στην ντόπια κοινωνία και όχι μόνο.
Ομαδική συνεργασία:
Τα παιδιά εργάστηκαν και σε ομάδες και σε ατομική βάση. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση αυτού του εκπαιδευτικού μέσου (Η/Υ και διαδίκτυο) βοήθησε στην εργασία με ομάδες. Η τάξη μας έχει συνηθίσει εδώ και καιρό σε εργασία με ομάδες (έκδοση σχολικής εφημερίδας , συμμετοχή στη δημιουργία και άλλων ιστοσελίδων και blogs,) κι αυτό συντέλεσε στο να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος προσαρμογής στην ομάδα.
Τι καινούργιο μάθαμε – ποιες νέες ιδέες σκεφτήκαμε.
Από την εργασίας μας είναι σίγουρο ότι κερδίσαμε όλοι, και οι εκπαιδευτικοί που ασχοληθήκαμε και οι μαθητές. Όμως νομίζω περισσότερο εμείς οι εκπαιδευτικοί, αφού διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά τις τεράστιες δυνατότητες της χρήσης των ΤΠΕ στη διδακτική διαδικασία. Είδαμε εντυπωσιασμένοι τη γρήγορη προσαρμογή των μαθητών στο νέο αυτό μέσο διδασκαλίας τον Η Υ. Και παλιότερα βέβαια υπήρχαν άλλα επιβοηθητικά μέσα στο σχολείο, π. χ. τηλεοπτικές συσκευές, βίντεο, προβολείς διαφανειών, κασετόφωνα κλπ. όμως το ενδιαφέρον των μαθητών για τον υπολογιστή, καθώς μάλιστα έβλεπαν το δικό τους υλικό στην οθόνη τους σαν ηλεκτρονικό υλικό πλέον, ήταν ασύγκριτο σε σχέση με τα προαναφερθέντα. Η ανάγκη για προσαρμογή του σχολείου στη νέα τεχνολογική εποχή είναι άμεση. Η μελετημένη και ποιοτική εισαγωγή των ΤΠΕ στο σχολείο πρέπει να μπει στις άμεσες προτεραιότητες των εκπαιδευτικών φορέων.
Τι εργαλεία και τεχνολογίες πληροφορικής χρησιμοποιήσαμε.
Για την εργασία μας οι μαθητές χρησιμοποίησαν το φωτοτυπικό μηχάνημα του σχολείου (για αναπαραγωγή του έντυπου υλικού τους ή για δημιουργία κολλάζ σελίδων) Επίσης χρησιμοποίησαν φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερα για τη λήψη φωτογραφιών και στιγμιότυπων. Χρησιμοποίησαν εγκυκλοπαίδειες από τη βιβλιοθήκη τους καθώς και τη βιβλιοθήκη του σχολείου, ψηφιακές εγκυκλοπαίδειες, περιβαλλοντικά περιοδικά κι εφημερίδες όπου βρήκαν και μάζεψαν υλικό (φωτογραφίες - άρθρα) για την τοπική Ιστορία , τις λίμνες, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.Χρησιμοποίησαν το weebly.com μία ιστοσελίδα που σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις την δική σου ιστοσελίδα με πολλά εργαλεία όπως είναι βίντεο από το youtube, τη χρήση του googlemaps ενός προγράμματος χαρτών και χρήση διαφόρων γλωσσών προγραμματισμού και επεξεργασίας κειμένου javascript και html. Επίσης χρησιμοποίησαν κάποια προγράμματα επεξεργασίας εικόνας όπως είναι: η ζωγραφική, το AdobePhotoshop, το Nero Picture Manager. Άλλα προγράμματα που χρησιμοποίησαν είναι το Windows MovieMaker για τη δημιουργία των δικών μας βίντεο και fotovisi για τη δημιουργία κολλάζ. Επισκέφτηκαν επίσης τους τοπικούς φορείς και εμπλούτισαν έτσι το υλικό τους με ανάλογο υλικό που είχε εκπονηθεί στο παρελθόν από ομάδα υπευθύνων με επικεφαλή το Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Θεοδωρίδη Κωνσταντίνο για το ίδιο θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη για τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας σε συνεργασία και με το ΚΠΕ Μελίτης. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες της εργασίας χρησιμοποιήσαμε τους υπολογιστές του σχολείου ,τον επιτραπέζιο σαρωτή (σκάνερ) καθώς και προγράμματα επεξεργασίας κειμένου και εικόνας, πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων καθώς και πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων.
Με ποιους τρόπους γίναμε (με την εργασία μας) «πρεσβευτές» της τοπικής κοινότητας μέσα από το διαδίκτυο.
Οι μαθητές μας ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους και στο ίδιο το σχολείο και σε γειτονικά σχολεία σχετικά με την εργασία τους και το διαγωνισμό. Πολλοί συμμαθητές και φίλοι τους επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα τους κι όπως τους δήλωσαν στη συνέχεια έμαθαν τόσα πολλά για την περιοχή τους, το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τη σπάνια χλωρίδα , πανίδα και ορνιθοπανίδα. Με τη βοήθεια των υπεύθυνων καθηγητριών καταχώρησαν την ιστοσελίδα τους στις δικτυακές μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά –προσδιορισμού τους τόπου τους, έτσι που στα ερωτήματα των δικτυακών μηχανών αναζήτησης , για την περιοχή τους , τη χλωρίδα , την πανίδα , την ορνιθοπανίδα , την ιχθυοπανίδακ.ά, να ερευνώνται και προβάλλονται στα αποτελέσματα και οι ιστοσελίδες τους. Με την ενέργεια αυτή, διασύνδεσαν – έδωσαν το τοπικό τους στίγμα με το «παγκόσμιο χωριό»! Με την εργασία τους αυτή οι μαθητές μας έδωσαν το ερέθισμα σε πολλούς σχολικούς παράγοντες να προβληματιστούν πάνω στο παραδοσιακό μοντέλο σχολείου και στην ανάγκη ουσιαστικού εκσυγχρονισμού του – προσαρμογής – δημιουργικής υιοθέτησης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, όπως επίσης και στην ανάγκη επικοινωνίας του σχολείου με τον έξω κόσμο και την κοινωνία ευρύτερα.
Αντίκτυπος της εργασίας μας στην τοπική μας κοινότητα (σχολείο-γειτονιά-συνοικία).
Οι μαθητές μας όλο αυτό το διάστημα ψάχνοντας για πηγές και υλικό δραστηριοποιήθηκαν και δραστηριοποίησαν με τη σειρά τους αρκετά μέλη της τοπικής μας κοινωνίας. Πολλοί γονείς, εκπαιδευτικοί κι άλλα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας ζήτησαν λεπτομέρειες σχετικά με το διαγωνισμό αυτό, τη χρήση του internet σαν εκπαιδευτικού μέσου, τη χρήση των υπολογιστών στην εκπαίδευση και επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα αυτή του σχολείου και των παιδιών τους.
Πώς πήραν μέρος άλλα μέλη της κοινότητάς μας στην εργασία μας βοηθώντας εθελοντικά.
Μέρος της εργασίας που απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση (π.χ. σάρωσης φωτογραφιών, κατασκευής ιστοσελίδων κλπ) διεκπεραιώθηκε σε συνεργασία και με εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Όσον αφορά στη βοήθεια για τη συλλογή υλικού πάρα πολλοί προσέφεραν τις εγκυκλοπαίδειές τους κι άλλα χρήσιμα βιβλία στη διάθεση των μαθητών. Ιδιαίτερα από τον” Σύλλογο προστασίας Βεγορίτιδας” παραχωρήθηκε πολύτιμο υλικό για τον εμπλουτισμό της εργασίας αυτής ,όπως και από τον κ. Γαβριηλίδη Στέλιο υπεύθυνο του τοπικού τύπου της περιοχής.
Όπως γράφτηκε και παραπάνω όλοι όσοι έλαβαν γνώση των δραστηριοτήτων των σχετικών με την εργασία μας αυτή – γονείς – εκπαιδευτικοί – σχολικοί και κοινοτικοί παράγοντες - εκφράστηκαν θετικά και μας ενθάρρυναν . Γνωρίζουν εξάλλου για την αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής και τη χρήση της στην καθημερινή ζωή, αισιοδοξούν για τη δημιουργική της χρήση στην εκπαίδευση και ελπίζουν σε βελτίωση του επιπέδου της εκπαίδευσης. Ελπίζουν πως με τη χρήση του διαδικτύου στην εκπαίδευση, εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προάγουν τη συνεργασία και την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των λαών θα απλωθούν και θα βοηθήσουν στον οικουμενικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Μας προέτρεψαν να συνεχίσουμε τέτοιες δραστηριότητες μέσα από το διαδίκτυο και υποσχέθηκαν πως θα λάβουν υπόψη τους στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής και τη διάδοση των νέων τεχνολογιών στο σχολείο.
Ανακαλύψεις – απρόοπτα – εκπλήξεις
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η έντονη δραστηριοποίηση και η συμμετοχή στην εργασία μαθητών που δεν έδειχναν μέχρι τώρα την ίδια προθυμία στην εκτέλεση γραπτών εργασιών! Έδειξαν ότι διαθέτουν άφθονο δυναμικό, που μάλλον με τη χρήση των ΤΠΕ στο σχολείο θα βοηθηθούν στο να το εξωτερικεύσουν έγκαιρα, με όφελος και της τάξης τους και των ίδιων. Η διαδικασία μετατροπής της εργασίας τους στο χαρτί σε ηλεκτρονική σελίδα τους «μάγεψε» και η φυσικότητα των φωτογραφιών που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τη φυσική ομορφιά του τόπου τους τούς εντυπωσίασε. Τελικά αυτή η εργασία και το τελικό της αποτέλεσμα άξιζε πραγματικά τον κόπο!
Ας τη δούμε παρέα….. με το φίλο μας τον Κορμοράνο, ο οποίος μας ξεναγεί στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαδρομής…..
«Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας»
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
A. Γενικά στοιχεία
Τίτλος Εργασίας: ΑΜΥΝΤΑΙΟ......η γη των τεσσάρων λιμνών. Εδώ απ΄ όπου ξεκινά η Ελλάδα!
Κατηγορία συμμετοχής: 7η κατηγορία : Οικοσύστημα(χλωρίδα και πανίδα της περιοχής)
Διασύνδεση με τη συμμετοχή μας: http://aminteoenvironment.weebly.com/
Τίτλος τμήματος/τάξης/ομάδας: Γ4΄τάξη Γυμνασίου Αμυνταίου.
Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν: Μπούτσκου Λεμονιά (ΠΕ03) και Καπνίση Ευθυμία (ΠΕ02).
Πόσοι μαθητές συμμετέχουν στην εργασία αυτή: 7
Οι ηλικίες τους : 15 ετών
Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με τις συντονίστριες της εργασίας: [email protected] , [email protected]
B. Περιγραφή της περιοχής μας
To Αμύνταιο ανήκει στο νομό Φλώρινας ο οποίος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Συνορεύει βόρεια με τη FYROM , δυτικά με την Αλβανία , νότια με τους Νομούς Καστοριάς και Κοζάνης και ανατολικά με το Νομό Πέλλας. Ο πληθυσμός του Νομού Φλώρινας ανέρχεται στους 55.900 περίπου κατοίκους , ενώ η πρόσβαση στο Νομό γίνεται σιδηροδρομικά και οδικά μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αλβανίας. Για να φτάσει κανείς στα όρια του Νομού πρέπει να διανύσει λιγότερα από 100 χλμ αν ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και 550 χλμ από την Αθήνα. Και αν τα χιλιόμετρα αυτά φαντάζουν πολλά, ο επισκέπτης έχει πάντα σ΄ αυτήν του την περιήγηση την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων και των τοπικών φορέων.
Μια λοιπόν από τις περιοχές του Νομού Φλώρινας είναι και το Αμύνταιο. Η χρονολογία που κατοικήθηκε για πρώτη φορά η περιοχή δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς μέχρι σήμερα. Ωστόσο οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου , αλλά και ίχνη κατοίκησης ελληνιστικών, ρωμαϊκών και νεώτερων χρόνων. Το 1822 αποτελεί τσιφλίκι του Αλή πασά των Ιωαννίνων και παραμένει κάτω από τον τουρκικό ζυγό έως τις 23 Οκτωβρίου του 1912 όπου και απελευθερώνεται. Μετά την απελευθέρωση η εμπορική ισχύς του μεγαλώνει , δέχεται συνέχεια νέους κατοίκους και γίνεται ίσως το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Η άνθηση την εποχή αυτή δημιουργεί αστική τάξη που κατασκευάζει μεγαλοπρεπή οικοδομήματα και δίνει σύγχρονη όψη στην πόλη. Ο Δήμος Αμυνταίου αποτελεί σήμερα έναν τόπο όπου επιχειρείται η ανάπτυξη και η προκοπή στον αγροτικό τομέα , τη μεταποίηση, το εμπόριο και τις υπηρεσίες , με κυρίαρχη την προσπάθεια δημιουργίας υποδομών προσέλκυσης και υποδοχής επισκεπτών , αν και οι επισκέπτες εδώ δεν είναι τουρίστες , είναι φιλοξενούμενοι. Φιλοξενούμενοι οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα απάνθισμα ομορφιάς , αφού η περιοχή του Δήμου Αμυνταίου είναι κατάσπαρτη από εικόνες που μαγεύουν τη ματιά και αφήνουν το νου να πλανηθεί στο χρόνο! Οι μνήμες είναι έντονες σε κάθε εικόνα του τόπου μας. Μνήμες από τη λαϊκή μας παράδοση , από το απώτατο παρελθόν και τους αρχαίους προγόνους, από ανθρώπους που δημιούργησαν και άφησαν το στίγμα τους στον τόπο.
Ταυτόχρονα υπάρχουν έντονες οι εικόνες του σήμερα , με το εκπληκτικό πάντρεμα των λιμνών με τους ορεινούς όγκους , αλλά και την ύπαρξη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Οι λίμνες του Δήμου μας δεν έπαψαν ποτέ να είναι τα στολίδια του τόπου μας! Συνεχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης και αναψυχής , που σίγουρα αξίζει κανείς να επισκεφθεί!
Η εργασία μας δεν είναι παρά ένα μήνυμα, μια αφορμή που σας εισάγει στις ομορφιές που μπορείτε να δείτε και να απολαύσετε στο Δήμο Αμυνταίου, στο Δήμο μας!
Γ. Περίληψη της εργασίας μας
Η εργασία μας αρχικά παρουσιάζει και τονίζει τον πλούτο και τη μαγευτική ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου Αμυνταίου στον οποίο δεσπόζουν οι τέσσερις λίμνες του. Η ύπαρξή τους σε συνδυασμό με τους γύρω ορεινούς όγκους συνθέτουν ένα πραγματικά μοναδικό οικοσύστημα. Στην περιοχή των λιμνών με την έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΤΕΡΠΣ και τα μέχρι σήμερα στοιχεία έχουν καταγραφεί 162 είδη πουλιών από τα οποία φωλιάζουν τα 87. Επίσης ορισμένα είδη αρπακτικών και στρουθιομόρφων φωλιάζουν στα γύρω βουνά και δάση και κυνηγούν ή διαχειμάζουν στην περιοχή των λιμνών. Το γεγονός αυτό κατέστησε την περιοχή «Σημαντική περιοχή για τα πουλιά» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ηπείρου και οδήγησε στο χαρακτηρισμό της ως Ζώνης Ειδικής Προστασίας. Στις ιστοσελίδες της εργασίας μας θα σας δείξουμε πολλά από τα σπάνια αυτά είδη πουλιών ,όπως είναι το Χρυσογέρακο, η Βαλτόπαπια, ο Αργυροπελεκάνος, ο Κορμοράνος, η Λαγγόνα και άλλα , όπως και σπάνια είδη ιχθυοπανίδας και πανίδας γενικότερα. Παράλληλα θα σας ξεναγήσουμε στα ομορφότερα τοπία του τόπου μας όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ποικίλα είδη χλωρίδας και θα μπορέσετε να «γευτείτε» τις γευστικότερες λιχουδιές της πόλης μας. Ονομαστά γλυκά κουταλιού, που τείνουν πια να είναι … ονομασία προέλευσης! Μυστικό στη συνταγή … η φύση! Αλλά η λίστα δε σταματά εδώ… τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες, όπως και οι πιπεριές και το Ξινό νερό και οι αμπελοκαλλιέργειες ,με ποικιλίες κρασιού άριστης ποιότητας, έρχονται να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη. Τέλος, στις σελίδες μας θα μάθετε πολλά για την περιοχή μας ,παίζοντας και διασκεδάζοντας … γιατί η γνώση πρέπει να είναι διασκέδαση! Θα χαρείτε επίσης και θα ταξιδέψετε μέσα από τα μαγευτικά τοπία που σας παρουσιάζουμε στο φωτογραφικό μας άλμπουμ . Καλό σας ταξίδι λοιπόν ,μέσα από την ιστοσελίδα μας , εδώ στο Αμύνταιο… εδώ απ΄ όπου ξεκινά η Ελλάδα!
Στην εργασία αυτή συμμετείχαν 7 μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αμυνταίου, οι οποίοι με μεγάλο ενθουσιασμό συνεργάστηκαν με τοπικούς φορείς και γενικά με τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας, αναζήτησαν υλικό σε βιβλιοθήκες και στο Διαδίκτυο, ξαναταξίδεψαν στα μαγευτικά τοπία του τόπου μας και φωτογράφησαν όσα μπορούσαν να απαθανατίσουν με τη φωτογραφική τους μηχανή και τη βιντεοκάμερα, έμαθαν πώς γίνεται μια ομαδική εργασία, πως φέρνοντας ο καθένας από λίγο μερίδιο εργασίας, στο τέλος αυτή ολοκληρώνεται και ωφελεί όλους τους συμμετέχοντες , διαμοιράζοντας τα οφέλη και στους άλλους.
Δ. Προβλήματα στην πορεία της εργασίας μας
Στην υλοποίηση της εργασίας μας τα βασικότερα προβλήματα ήταν α) το ότι έπρεπε να προλάβουμε τις προθεσμίες υποβολής της εργασίας μας όπως ορίστηκαν από τους οργανωτές του διαγωνισμού και β) το πρόβλημα της μετατροπής του έντυπου υλικού σε ψηφιακό (σκαναρίσματακλπ), καθώς δεν είχαμε στο σχολείο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό . Για να τα επιλύσουμε, εργαστήκαμε πολύ όλοι και στον ελεύθερο χρόνο μας. Σε ότι αφορά το τεχνικό μέρος της εργασίας μας (κατασκευή σελίδων – σκαναρίσματα – κλπ) οι μαθητές ανέλαβαν τη διαδικασία της μετατροπής του έντυπου υλικού τους σε ηλεκτρονικής μορφής υλικό και συμμετείχαν καθοριστικά στο τελικό στήσιμο της ιστοσελίδας και στον εμπλουτισμό της.Οι λιγότερο εξοικειωμένοι μαθητές αντιλήφθηκαν πως λειτουργούν τα links σε κάθε ιστοσελίδα, έγιναν ικανοί στην εξερεύνηση website,πρότειναν χρωματικούς αισθητικούς συνδυασμούς κατασκευής ιστοσελίδας. Τελικά απόλαυσαν όλη αυτή τη διαδικασία μετατροπής του γραπτού υλικού σε ηλεκτρονικό.
Ε. Κύρια περιγραφή της εργασίας μας – βασικά στοιχεία της
Πώς οι δραστηριότητές μας και η έρευνά μας με αυτήν την εργασία για το διαδικτυακό εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας» συμπλήρωσαν τη διδασκαλία διδακτικών ενοτήτων των επιμέρους μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος;
Η εργασία μας ταίριασε και συμπλήρωσε απόλυτα το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για την Τρίτη τάξη του Γυμνασίου. Ιδιαίτερα βοήθησε στα παρακάτω παράλληλα προγράμματα και σχολικά μαθήματα:
Τοπική Ιστορία (Πολιτιστικό Πρόγραμμα):
Οι γνώσεις που αποκόμισαν από τη συγκεκριμένη εργασία και οι πληροφορίες που συνέλλεξαν βοήθησαν τους μαθητές σημαντικά και στην εκπόνηση εργασίας τους σχετικής με την Ιστορία του Αμυνταίου.
Γεωγραφία:
Δεδομένου ότι είχαν διδαχθεί τα προηγούμενα έτη στο μάθημα της Γεωγραφίας μορφολογικά και γεωγραφικά στοιχεία για το Νομό μας είχαν την ευκαιρία να δουν για μια ακόμα φορά από κοντά το σύμπλεγμα των τεσσάρων λιμνών της περιοχής και να εκτιμήσουν βιωματικά την αξία του φυσικού περιβάλλοντος , συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του από τη μόλυνση και τη γενικότερη καταστροφή. Η πρότερη γνώση έπαψε να περιορίζεται μόνο στα αυστηρά γεωγραφικά στοιχεία αλλά απλώθηκε και σε γνώσεις που ορίζονται σαν στοιχεία ανθρωπογεωγραφίας και κατανόησης σε τελική ανάλυση του κόσμου που τους περιβάλλει, φυσικού και ανθρώπινου, στις ποικίλες αλληλεξαρτήσεις του και στη δυναμική του υφή.
Σχολική ζωή:
Η τάξη μας συνδύασε την εργασία της αυτή με επίσκεψη στις λίμνες της περιοχής , στο εργοστάσιο του Ξινού Νερού , στα τοπικά οινοποιεία. Ήρθε σε επαφή με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους . Συμμερίστηκε το θαυμασμό τους για τις ανεπανάληπτες αυτές ομορφιές του τόπου μας , αλλά και προβληματίστηκε και συνειδητοποίησε την επιτακτική ανάγκη προστασίας αυτών των υδροβιότοπων. Με λίγα λόγια το σχολείο μας με αυτή την εργασία άνοιξε για μια ακόμα φορά τις πόρτες του στον κόσμο και στην ντόπια κοινωνία και όχι μόνο.
Ομαδική συνεργασία:
Τα παιδιά εργάστηκαν και σε ομάδες και σε ατομική βάση. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση αυτού του εκπαιδευτικού μέσου (Η/Υ και διαδίκτυο) βοήθησε στην εργασία με ομάδες. Η τάξη μας έχει συνηθίσει εδώ και καιρό σε εργασία με ομάδες (έκδοση σχολικής εφημερίδας , συμμετοχή στη δημιουργία και άλλων ιστοσελίδων και blogs,) κι αυτό συντέλεσε στο να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος προσαρμογής στην ομάδα.
Τι καινούργιο μάθαμε – ποιες νέες ιδέες σκεφτήκαμε.
Από την εργασίας μας είναι σίγουρο ότι κερδίσαμε όλοι, και οι εκπαιδευτικοί που ασχοληθήκαμε και οι μαθητές. Όμως νομίζω περισσότερο εμείς οι εκπαιδευτικοί, αφού διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά τις τεράστιες δυνατότητες της χρήσης των ΤΠΕ στη διδακτική διαδικασία. Είδαμε εντυπωσιασμένοι τη γρήγορη προσαρμογή των μαθητών στο νέο αυτό μέσο διδασκαλίας τον Η Υ. Και παλιότερα βέβαια υπήρχαν άλλα επιβοηθητικά μέσα στο σχολείο, π. χ. τηλεοπτικές συσκευές, βίντεο, προβολείς διαφανειών, κασετόφωνα κλπ. όμως το ενδιαφέρον των μαθητών για τον υπολογιστή, καθώς μάλιστα έβλεπαν το δικό τους υλικό στην οθόνη τους σαν ηλεκτρονικό υλικό πλέον, ήταν ασύγκριτο σε σχέση με τα προαναφερθέντα. Η ανάγκη για προσαρμογή του σχολείου στη νέα τεχνολογική εποχή είναι άμεση. Η μελετημένη και ποιοτική εισαγωγή των ΤΠΕ στο σχολείο πρέπει να μπει στις άμεσες προτεραιότητες των εκπαιδευτικών φορέων.
Τι εργαλεία και τεχνολογίες πληροφορικής χρησιμοποιήσαμε.
Για την εργασία μας οι μαθητές χρησιμοποίησαν το φωτοτυπικό μηχάνημα του σχολείου (για αναπαραγωγή του έντυπου υλικού τους ή για δημιουργία κολλάζ σελίδων) Επίσης χρησιμοποίησαν φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερα για τη λήψη φωτογραφιών και στιγμιότυπων. Χρησιμοποίησαν εγκυκλοπαίδειες από τη βιβλιοθήκη τους καθώς και τη βιβλιοθήκη του σχολείου, ψηφιακές εγκυκλοπαίδειες, περιβαλλοντικά περιοδικά κι εφημερίδες όπου βρήκαν και μάζεψαν υλικό (φωτογραφίες - άρθρα) για την τοπική Ιστορία , τις λίμνες, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.Χρησιμοποίησαν το weebly.com μία ιστοσελίδα που σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις την δική σου ιστοσελίδα με πολλά εργαλεία όπως είναι βίντεο από το youtube, τη χρήση του googlemaps ενός προγράμματος χαρτών και χρήση διαφόρων γλωσσών προγραμματισμού και επεξεργασίας κειμένου javascript και html. Επίσης χρησιμοποίησαν κάποια προγράμματα επεξεργασίας εικόνας όπως είναι: η ζωγραφική, το AdobePhotoshop, το Nero Picture Manager. Άλλα προγράμματα που χρησιμοποίησαν είναι το Windows MovieMaker για τη δημιουργία των δικών μας βίντεο και fotovisi για τη δημιουργία κολλάζ. Επισκέφτηκαν επίσης τους τοπικούς φορείς και εμπλούτισαν έτσι το υλικό τους με ανάλογο υλικό που είχε εκπονηθεί στο παρελθόν από ομάδα υπευθύνων με επικεφαλή το Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Θεοδωρίδη Κωνσταντίνο για το ίδιο θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη για τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας σε συνεργασία και με το ΚΠΕ Μελίτης. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες της εργασίας χρησιμοποιήσαμε τους υπολογιστές του σχολείου ,τον επιτραπέζιο σαρωτή (σκάνερ) καθώς και προγράμματα επεξεργασίας κειμένου και εικόνας, πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων καθώς και πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων.
Με ποιους τρόπους γίναμε (με την εργασία μας) «πρεσβευτές» της τοπικής κοινότητας μέσα από το διαδίκτυο.
Οι μαθητές μας ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους και στο ίδιο το σχολείο και σε γειτονικά σχολεία σχετικά με την εργασία τους και το διαγωνισμό. Πολλοί συμμαθητές και φίλοι τους επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα τους κι όπως τους δήλωσαν στη συνέχεια έμαθαν τόσα πολλά για την περιοχή τους, το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τη σπάνια χλωρίδα , πανίδα και ορνιθοπανίδα. Με τη βοήθεια των υπεύθυνων καθηγητριών καταχώρησαν την ιστοσελίδα τους στις δικτυακές μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά –προσδιορισμού τους τόπου τους, έτσι που στα ερωτήματα των δικτυακών μηχανών αναζήτησης , για την περιοχή τους , τη χλωρίδα , την πανίδα , την ορνιθοπανίδα , την ιχθυοπανίδακ.ά, να ερευνώνται και προβάλλονται στα αποτελέσματα και οι ιστοσελίδες τους. Με την ενέργεια αυτή, διασύνδεσαν – έδωσαν το τοπικό τους στίγμα με το «παγκόσμιο χωριό»! Με την εργασία τους αυτή οι μαθητές μας έδωσαν το ερέθισμα σε πολλούς σχολικούς παράγοντες να προβληματιστούν πάνω στο παραδοσιακό μοντέλο σχολείου και στην ανάγκη ουσιαστικού εκσυγχρονισμού του – προσαρμογής – δημιουργικής υιοθέτησης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, όπως επίσης και στην ανάγκη επικοινωνίας του σχολείου με τον έξω κόσμο και την κοινωνία ευρύτερα.
Αντίκτυπος της εργασίας μας στην τοπική μας κοινότητα (σχολείο-γειτονιά-συνοικία).
Οι μαθητές μας όλο αυτό το διάστημα ψάχνοντας για πηγές και υλικό δραστηριοποιήθηκαν και δραστηριοποίησαν με τη σειρά τους αρκετά μέλη της τοπικής μας κοινωνίας. Πολλοί γονείς, εκπαιδευτικοί κι άλλα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας ζήτησαν λεπτομέρειες σχετικά με το διαγωνισμό αυτό, τη χρήση του internet σαν εκπαιδευτικού μέσου, τη χρήση των υπολογιστών στην εκπαίδευση και επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα αυτή του σχολείου και των παιδιών τους.
Πώς πήραν μέρος άλλα μέλη της κοινότητάς μας στην εργασία μας βοηθώντας εθελοντικά.
Μέρος της εργασίας που απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση (π.χ. σάρωσης φωτογραφιών, κατασκευής ιστοσελίδων κλπ) διεκπεραιώθηκε σε συνεργασία και με εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Όσον αφορά στη βοήθεια για τη συλλογή υλικού πάρα πολλοί προσέφεραν τις εγκυκλοπαίδειές τους κι άλλα χρήσιμα βιβλία στη διάθεση των μαθητών. Ιδιαίτερα από τον” Σύλλογο προστασίας Βεγορίτιδας” παραχωρήθηκε πολύτιμο υλικό για τον εμπλουτισμό της εργασίας αυτής ,όπως και από τον κ. Γαβριηλίδη Στέλιο υπεύθυνο του τοπικού τύπου της περιοχής.
Όπως γράφτηκε και παραπάνω όλοι όσοι έλαβαν γνώση των δραστηριοτήτων των σχετικών με την εργασία μας αυτή – γονείς – εκπαιδευτικοί – σχολικοί και κοινοτικοί παράγοντες - εκφράστηκαν θετικά και μας ενθάρρυναν . Γνωρίζουν εξάλλου για την αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής και τη χρήση της στην καθημερινή ζωή, αισιοδοξούν για τη δημιουργική της χρήση στην εκπαίδευση και ελπίζουν σε βελτίωση του επιπέδου της εκπαίδευσης. Ελπίζουν πως με τη χρήση του διαδικτύου στην εκπαίδευση, εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προάγουν τη συνεργασία και την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των λαών θα απλωθούν και θα βοηθήσουν στον οικουμενικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Μας προέτρεψαν να συνεχίσουμε τέτοιες δραστηριότητες μέσα από το διαδίκτυο και υποσχέθηκαν πως θα λάβουν υπόψη τους στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής και τη διάδοση των νέων τεχνολογιών στο σχολείο.
Ανακαλύψεις – απρόοπτα – εκπλήξεις
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η έντονη δραστηριοποίηση και η συμμετοχή στην εργασία μαθητών που δεν έδειχναν μέχρι τώρα την ίδια προθυμία στην εκτέλεση γραπτών εργασιών! Έδειξαν ότι διαθέτουν άφθονο δυναμικό, που μάλλον με τη χρήση των ΤΠΕ στο σχολείο θα βοηθηθούν στο να το εξωτερικεύσουν έγκαιρα, με όφελος και της τάξης τους και των ίδιων. Η διαδικασία μετατροπής της εργασίας τους στο χαρτί σε ηλεκτρονική σελίδα τους «μάγεψε» και η φυσικότητα των φωτογραφιών που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τη φυσική ομορφιά του τόπου τους τούς εντυπωσίασε. Τελικά αυτή η εργασία και το τελικό της αποτέλεσμα άξιζε πραγματικά τον κόπο!
Ας τη δούμε παρέα….. με το φίλο μας τον Κορμοράνο, ο οποίος μας ξεναγεί στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαδρομής…..